Eén van de lekkerste gerechten van de BBQ is bij mij spareribs. En dan helemaal als ze “fall of the bone”, oftewel als ze bijna van het botje afvallen.
Om de allerlekkerste spareribs te bereiden moet je het kunstje even doorhebben.
Heb je het kunstje eenmaal door dan kan je ook de lekkerste spareribs bereiden! In dit uitgebreide artikel lees je dan ook alles over hoe jij de allerlekkerste spareribs kunt bereiden zodat jij straks de expert kunt worden.

Waar komen spareribs vandaan?
Spare heeft niets te maken met het Engelse spare, dat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ heeft is afgeleid van het Oudnederlandse/Duitse woord ribbesper, voor ‘rib aan het spit’.
De Engelsen namen dat over, husselden het wat door elkaar en de spelling werd aangepast in het Engels. Het woord sparerib vloog weer de Noordzee over en zo gebruiken we in Nederland een Engels gespeld woord voor een woord dat hier ooit is ontstaan.
Spareribs worden gesneden uit het onderste gedeelte van de ribben en het borstbeen van het varken, net boven de buik.

Hoeveel spareribs reken je per persoon?
Het is vaak lastig om in te schatten hoeveel spareribs je per persoon moet rekenen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Eet je de spareribs als hoofdmaaltijd, of zijn het eerder een aanvulling op andere gerechten?
Zijn de eters echte vleesliefhebbers die graag hun bord vol hebben liggen, of gaat het meer om een sociale bijeenkomst waarbij er diverse gerechten worden geserveerd? Daarnaast is ook belangrijk of de spareribs onderdeel zijn van een complete BBQ-ervaring.
Spareribs als maaltijd
Indien je de spareribs als volledige maaltijd serveert, is het raadzaam om ongeveer 450 gram spareribs per persoon aan te houden. Dit geeft voldoende vlees om aan de eetlust van de gemiddelde persoon te voldoen en zorgt voor een bevredigende maaltijd.
Onderdeel van een complete BBQ
Wanneer de spareribs een onderdeel zijn van een uitgebreide BBQ met meerdere gerechten, kun je vaak met minder rekenen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de diversiteit van het menu en de voorkeuren van je gasten. Als je van plan bent om de meest smaakvolle spareribs ooit te bereiden, zou 450 gram per persoon wel eens te weinig kunnen zijn. In dat geval kun je beter wat extra spareribs voorzien om ervoor te zorgen dat iedereen voldaan van dit heerlijke gerecht kan genieten!
Bij het bepalen van de juiste hoeveelheid spareribs per persoon is het essentieel om rekening te houden met het doel van de maaltijd, de voorkeuren van de eters en de overige gerechten die worden geserveerd.
Of het nu gaat om een stevige maaltijd of een smakelijke toevoeging aan een BBQ, een goed inzicht in deze factoren zal je helpen om de perfecte hoeveelheid spareribs te bereiden en ervoor te zorgen dat iedereen tevreden en voldaan is.
Leestip: Hoe vind je online het beste bbq vlees?
Waarom moet je spareribs ontvliezen?
Wanneer je zelf spareribs gaat bereiden dan is het aller belangrijkste dat je een goede kwaliteit vlees koopt. Aan de achterzijde van de spareribs bevindt zich altijd een vlies. Zorg ervoor dat je deze voor de bereiding verwijderd.
Als je het vliesje verwijderd van te voren dan kan je rub en/of marinade beter in het vlees trekken. De spareribs worden dan ook minder snel taai.
Hoe ontvlies je spareribs?
Het is helemaal niet moeilijk om spareribs te ontvliezen.
Spareribs ontvliezen is gelukkig helemaal niet moeilijk om te doen. Je steekt een scherp voorwerp onder het vlies en je trekt het er zo af.
Eventueel kun je een stukje keukenpapier gebruiken voor meer grip.
Hoe kun je spareribs de juiste smaak geven?
Het allerbelangrijkste is natuurlijk om je ultieme spareribs een heerlijke smaak te geven. Hiervoor heb je drie dingen nodig:
- een rub
- Een marinade (saus
- Goede kwaliteit vlees
Een rub is een kruidenmengsel die de basis gaat vormen voor je allerlekkerste spareribs. De rub gebruik je in het beginstadium en de marinade (saus) in het eindstadium.

Heb jij de enige echte Barbecue bijbel al in huis?
Breng je BBQ skills naar het hoogste niveau met happy barbecue!
Wat is de beste bereidingswijze voor spareribs?
Er zijn mensen die spareribs eerst gaan koken. Persoonlijk vind ik dit doodzonde. Je bent eigenlijk bouillon aan het trekken. Het allerbeste is om spareribs de tijd te gaan geven. Ik hanteer altijd de 3-2-1 methode. Op deze manier worden je spareribs magisch lekker!
Wil je zelf de lekkerste spareribs leren bereiden?
Wat is de 3-2-1 methode om spareribs te bereiden?
De getallen 3-2-1 geven de tijd aan die je met iedere bereidingsstap bezig bent. Je bent dus 6 uur bezig om je spareribs te bereiden. Dit klinkt lang, maar ik hoop dat jij je niet laat afschrikken. Als je eenmaal de temperatuur in je BBQ (kamado) onder controle hebt hoef je eigenlijk 6 uur niets te doen.
De tijden zijn echter richttijden. Ieder varken is uniek en bij het ene soort varkensvlees gaat het korten of langer duren.
3 uur lang een rooksmaak aan je spareribs geven
De beste en allerlekkerste spareribs hebben een lichte rooksmaak. Ik rook daarom de spareribs ongeveer drie uur lang.
2 uur garen in de folie
Na de rooksessie leg ik de spareribs altijd in een aluminium bakje met een beetje appelsap. Deze dek ik af met aluminium folie. Het zuur in de appelsap zorgt ervoor dat de eiwit verbindingen worden verbroken van het vlees wat ervoor zorgt dat de spareribs supermals gaan worden.
1 uur lakken en grillen
Het laatste uur van de bereiding leg je de spareribs op het rooster en smeer je ze ieder kwartier in met de marinade. De marinade gebruik je als laksaus en je ribs gaan dan een beetje karamelliseren.
Zo bereid je de allerlekkerste spareribs!
Nou… hier komt ie dan! Mijn recept hoe ik al jarenlang spareribs bereid. In de loop der jaren ben ik continu aan het aanpassen geweest, en je kunt eventueel zelf je draai aan dit recept gaan geven.
Sparerib rub:
- ½ kopje bruine suiker
- ¼ kopje gerookte paprika
- 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel koosjer zout
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
Saus/marinade:
- 1 kopje ongezoet appelsap
- ½ kopje sinaasappelmarmelade
- ¼ kopje appelciderazijn
Verder nog:
- aluminium folie
- aluminium wegwerp ovenschaal
- Een groep vrienden die sparerib liefhebbers zijn!
- eiken snippers van goede kwaliteit
Bereidingswijze:
- Allereerst zorg je ervoor dat je een goede kwaliteit spareribs in huis hebt. De rub is waarschijnlijk iets te veel in dit recept, maar ik heb altijd een voorraadje in een weckpot staan.
- Zorg ervoor dat je de spareribs ontvliesd hebt
- smeer de spareribs in met een beetje mosterd wat je verdund hebt met wat olie. Op deze manier blijft de rub beter hechten op je spareribs.
- Wrijf de spareribs in met de rub. Dit mag best wel een beetje stevig erin worden gewreven.
- De overtollige rub schud je van de spareribs af
- Ga de spareribs roken op een lage temperatuur in je Kamado of andere BBQ. Als de kern van je spareribs de temperatuur van 75 graden hebben bereikt kun je dit proces eigenlijk wel beëindigen
- Stap 2: Giet een klein beetje appelsap in de aluminium bak en leg de spareribs hierop
- Plaats het terug in je bbq en laat dit wederom op een lage temperatuur garen.
- Kijk af en toe even of je eventueel nog wat appelsap moet toevoegen
- Nu komt de laatste stap, we gaan de spareribs grillen. Smeer ze in met de marinade en keer ze regelmatig om.
- Gebruik steeds de marinade als laksaus
Hoe kun jij een BBQ expert worden?
Goed leren omgaan met een BBQ is een kunst. Dit leer je niet van de ene dag op de andere dag. Robert Verwey van Cooking Academy kan je leren hoe je uiteindelijk kunt toveren met een BBQ
Ik heb er een uitgebreide review over geschreven. Je kunt hier de review lezen.
10% korting op alle kookcursussen van de Cooking Academy?
Er zijn tientallen uitgebreide online kookcursussen te vinden op Cooking Academy. Ik heb van Robert Verwey een unieke kortingscode gekregen die de trouwe bezoekers van 24Taste mogen gebruiken.
Heb je interesse om een cursus te gaan volgen? Gebruik dan de kortingscode: 24TASTE10PROCENT